REKLAMA
Tłusty czwartek
Ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek nie jest krajowym pomysłem w Polsce. Zwyczaj smażenia pączków ma prawdopodobne korzenie w starożytnym Rzymie lub, według innych źródeł, na Bliskim Wschodzie. W kuchni arabskiej pączek zaczął być słodki, pełniąc rolę w obchodach związanych z zakończeniem zimy i nadejściem wiosny. W Polsce pojawiły się one w XV wieku jako mniej eleganckie bułki zrobione z mąki chlebowej, nadziewane słoniną i smażone na smalcu, często spożywane z wódką. Było to obfite jedzenie i zabawa przed okresem 40-dniowego postu. W XVIII wieku pączki stały się lżejsze, słodsze i uzyskały klasyczny okrągły kształt. Gospodynie wkładały migdały do pączków, co zwiastowało szczęście, gdy ktoś je znalazł.Tłusty czwartek opiera się na jedzeniu wszlekiego rodzaju słodyczy, jednak wybitnie kojarzy się z pączkami. Oto propozycje z całego świata:
- Donuts, czyli słynne amerykańskie pączki, charakteryzują się dziurką w środku i są polewane różnokolorowymi glazurami z dodatkami;
- Bamieh to ciasto, które jest wyciskane przez specjalną formę, smażone na oleju, a następnie maczane w syropie. Popularne na Bliskim Wschodzie;
- Bombolini pochodzą z północnych Włoch i są nadziewane czekoladą, kremem lub owocami;
- Crullers, zwane popularnie oponkami, mają kształt obwarzanka. Wyrabia się je z ciasta beignet (które wymyślono we Francji), a następnie smażone jest w głębokim tłuszczu. Obecnie bardzo popularne w Nowym Orleanie;
- Loukoumades to małe kulki popularne w Grecji i Turcji, macza się je w syropie lub miodzie;
- Zeppole, neapolitańskie pączki, wyróżniają się tym, że ich nadzienie znajduje się na wierzchu;
- Sufganijot to żydowskie pączki spożywane podczas Chanuki;
- Bunuelos to ulubione pączki w Ameryce Łacińskiej, często z dodatkiem anyżu, podawane z syropem;
- Youtiao, chińskie pączki, są raczej słone niż słodkie i zazwyczaj smażone na śniadanie;
- Lokma to małe tureckie pączki smażone na głębokim tłuszczu i nasączone syropem cukrowym lub miodowym.
PRZECZYTAJ JESZCZE